Hozzászólások: O
2010.03.14. 11:21 Sávos

Engem is meglepett a Magyar Telekom bejelentése, hogy belép a földgázpiacra. Sőt, a gáz mellett a szintén szolidan liberalizált áramszolgáltatást is be szeretné vezetni. Röviden a háttérről és arról, hogy miért örülök ennek.

Világviszonylatban is újdonság (vagy én vagyok tájékozatlan), hogy egy távközlési vállalat energiával is foglalkozzon, de amúgy egyáltalán nem tűnik rossz ötletnek. Egy akkora ügyfélbázissal és olyan széles szolgáltatási palettával rendelkező vállalatnak, mint a Magyar Telekom másoknál sokkal kisebb erőfeszítéseket igényelhet az energiaszolgáltatás. Mivel az infrastruktúrával nem kell törődnie, és a nagykereskedelemről van némi tapasztalata, nemcsak a úgy, mint az egyik legnagyobb magyar távközlési nagykereskedő, hanem más területeken (az Invitelén például) úgy is, mint kiskereskedő, elvileg minden adottsága megvan ahhoz, hogy könnyen lépjen be egy olyan piacra, ahol nagyon kevés a szereplő, és mérete és tapasztalata miatt még az sem lehet különösebb probléma, hogy kicsi a haszon.

A kis haszonkulcs csak akkor lehet probléma, ha az ügyfélkört, és az ügyfélszolgáltat kiépítését is fedezni kellene belőle, de a MT esetében csak egy működő rendszert kell kiegészíteni, a jelentős ügyfélkör pedig adott. Ráadásul, bár a energiapiachoz vajmi keveset értek, amennyire tudom, összesen egy kisebb cég próbálkozik, szóval nagyon kevés a szereplő.

A meglévő ügyfélkör pedig nagyon lecsökkenti a marketingköltségeket is. Nyilván az energiát is más, már megszokott távközlési szolgáltatásokkal összekapcsolva lehet majd megrendelni, valamivel olcsóbban, mint amúgy.

Távlatilag pedig sokat segíthetne a piacon egy új, erős szereplő megjelenése. Még akkor is, ha a távközlési piac liberalizációja nagyon sok kellemetlen mellékhatással járt, az árakat mégis sikerült lejjebb nyomni. Gondoljunk csak arra, milyen érthetetlen számlákat szoktak küldeni az energiaszolgáltatók, vagy arra, mennyire ki vagyunk nekik szolgáltatva így, hogy gyakorlatilag egyeduralkodók.

Én biztos, hogy váltani fogok, már csak azért is, hogy borsot törjek a babérjain üldögélő szolgáltatók orra alá. Áprilistól már adott lesz a lehetőség.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr311838452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása