Hozzászólások: 1
2008.11.13. 13:59 szelessav

Keveset hallani a Wifi Falu nevű kezdeményezésről, pedig példaértékű, nemcsak a digitális, hanem minden társadalmi szakadék felszámolásában. Legutóbb azért kerültek reflektorfénybe, mert elérték a 100. települést.

A kezdeményezés azon az ötleten alapul, amivel nagyon ritkán számolnak a hasonló célú szervezetek, hogy a számítástechnikai tudás szinte kizárólag "szájról szájra" terjed, ahogy a népdalok. Mindenkinek van egy geek barátja, aki megszereli a gépét, ha azt kell, vagy akit felhívhat, ha valamit nem tud.

Illetve, és ez a legnagyobb probléma, a valódi szegénységben élőknek nincs. És mivel nincs, esélyük sincs rá, hogy csatlakozhassanak az internethez, és azon keresztül a jövőhöz, hogy valahogy kiléphessenek az ördögi körből, ami még a leendő gyerekeiket is gúzsba köti. Az állami gondoskodás, nemcsak nálunk, ebben a helyzetben tehetetlen. A segély nem mondja meg, miért érdemes internetre költeni, ahogy azt se, hogy lehet ismerősök segítsége nélkül olcsó géphez vagy kedvezményes internethez jutni belőle. Ráadásul a segélyezéssel még számtalan probléma van, gyakran öncéllá válik áthidaló megoldás helyett stb.

A WiFi falu olcsón juttatja számítógéphez és internethez azokat, akiket érdekel a program. Az internetet – a most folyó kísérleti szakaszban – ingyen kapják az érdeklődők, csak a gép 30 000 Ft-os árát kell törleszteniük 6 hónapig. Nem pénzt ad, nem brossúrákat, hanem valamit, amit viszonylag kis kötelezettségvállalás után hazavihetnek a résztvevők, és ami még fontosabb, közösséget. Lehet, hogy egy-egy faluban csak 10-12 háztartás engedheti meg magának, de őket lehet olyan tudástőkének tekinteni, akik busásan kamatoznak majd azzal, hogy segítenek másoknak.

Lássuk, hogyan lehet ilyen olcsón adni mindezt?

1. A gép: nagyrészt irodákból leselejtezett, pentium 3-as gépekről beszélünk, monitorral, wifi- és hangkártyával, DVD-olvasóval. Nem fognak vele legújabb, sőt még régebbi, játékokat játszani, viszont a legfontosabb internetes szolgáltatásokat elérhetik vele. Sokat segít az árcsökkentésben, hogy a gépeket ingyenes, de testreszabott, ellenőrzött Ubuntu Linux-szal szállítják.

2. Az internet: alacsony sávszélességű, vezeték nélküli internetről van szó, amelyet a legközelebbi internetszolgáltatótól sugároznak át, ha nincs helyben. Az egyetlen hozzáférést (általában 8 Mbps-os, ami fejenként olyan 500 kbps-ot jelent) egy évig az alapítvány fizeti (ezt osztják tovább routerekkel), később a résztvevő önkormányzatok döntenek, hogy képesek-e fizetni, vagy továbbterhelik az előfizetőkre. Éppen az utóbbi fog változni a program következő, még mindig tesztelési szakaszában: ahelyett, hogy az internetszolgáltatókkal próbálnának egyeztetni, szociális internetszolgáltatót fognak alapítani, amivel csökkenthetők az egy támogatottra eső hozzáférés költségei.

Látható, hogy nagyon végiggondolt programról van szó, nem valamiféle alibiről. A támogatások nagy része állami (összesen 200 millió), de szinte minden szereplő lehetőséget kap, hogy kivegye a részét a közcélból: a szolgáltatók hálózattal, az önkormányzatok pedig mikrohitelekkel (nekik törlesztenek a résztvevők).

Akit érdekel a dolog, látogassa meg a blogjukat.

Egyetlen gyenge láncszemet találtam, a már számítógéppel rendelkezők számára bruttó 15000 Ft-ért kínált routereket, ami olyan másfél-kétszerese a piaci árnak.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr96767035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidak69 2010.02.14. 20:59:26

olyan helyen van irodám ahol nincs semmi internet elérhetőség-van e rá megoldás?

fix ipcím kellene kamerát akarok rajta megnézni.
sos-sos

nagyszentjános külterület

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása