2009.12.16. 10:15 Sávos

A Nemzeti Hírközlési Hatóság jövőre kiemelt feladatként fogja kezelni az internetszolgáltatók különböző sebességkorlátozását. Lesz nemulass?

Miért lenne? Talán a hűségszerződésekre koncentráló idei év hozott valami nagy előrelépést? Például idén már nem lehetett megtenni, hogy a korlátlan előfizetéseket egyoldalúan korlátosra változtatja egy olyan szolgáltató, mint a Vodafone? Esetleg valóban csak jogos követeléseket rónak ki azokra a hűségszerződés-szegőkre, akinek mondjuk az életkörülményei annyira megváltoznak, hogy nem tudja fizetni a számláit?

Jövőre évre azt ígérte a hatóság, hogy a feltöltési- és letöltési sebességet korlátozó szolgáltatókra fog koncentrálni, és biztos, hogy be is fogja tartani. Csak azt már korábban is elismerte, hogy egy szolgáltatónak joga van ahhoz, hogy bármit korlátozzon a szolgáltatás érdekében. Ahhoz is joguk van az internetszolgáltatóknak, hogy büntetésből lassítsanak, ha valaki késik a számlafizetéssel.

Rosszmájúság volna azt mondani, hogy a hatóság az elmúlt két évben egyvalamire koncentrált, a vezetője nemzetközi ambícióinak támogatására. Mellesleg sikeresen, hiszen Pataki Dániel rendre feltűnik egy ideje különböző aktatologató és bürokratikus uniós csoportok, szervezetek, kerekasztalok résztvevői, sőt vezetői között. Még Fülig Jimmy is elismerné, hogy komoly eredményeket mutathat fel az NHH a nemzetközi, és mindenki által fontosnak tartott kör alakú bútordarabok terén.

Történtek persze itthon is fejlemények, ilyen volt például az, amikor kötelezővé tették a minimális garantált sebesség feltüntetését, ami korábban is kötelező volt, de persze nem közvetlenül a csomagok mellett, hanem az Általános Szerződési Feltételekben szerepelt, vagy a szolgáltatók honlapjainak valamely eldugott bugyrában. Hogy fogyasztóvédelmi vagy minőségi szempontból volt-e ennek bármi jelentősége, erősen kétlem. Kikerült egy újabb, szokatlan mértékegységet tartalmazó szám az előfizetések mellé. Általában olyan alacsony számocska, hogy ha bárki komolyan vette volna, nem 1 százalékosra lassult volna az előfizetések bővülése, hanem azonnal megállt volna.

Egyébként is: vajon egy autó esetében magyarázni kell a vásárlónak, hogy ha beomlik előtte az út, akkor csak 1km/órás minimális sebességet garantálja a gyártó, nem azt, ami a kilóméterórára van írva?

Nehogy valaki azt gondolja, elfogult volnék, rossz kedvű, vagy ultraliberális szabályozásellenző. Egyik se igaz. Egyszerűen csak még mindig tele van a környezetem jogosan panaszkodókkal: gyenge mobilnet, indokolatlan korlátozások, igazságtalan, több éves hűségszerződések, összemérhetetlen számokkal operáló mobilos és vezetékes ajánlatok, elérhetetlen, vagy ha mégis, amatőr segítség stb.

És ami különösen lényeges, a valóság gyorsan maga mögött hagyja. Még mindig az ADSL-re koncentrál (ha egyáltalán), miközben a mobilos elérések teljesen más megközelítést és szabályozási tevékenységet igényelnének. Annak nyoma sincs. A T-Com olyan infrastrukturális fejlesztésbe kezdett lényegében a fű alatt, ami szintén szabályozatlan terület, és ami rövidesen megint olyan multivá fogja tenni, amilyen a rendszerváltás utáni években volt. Természetesen az üvegszálra gondolok – ami kapcsán annyi történt, hogy tartottak egy kerekasztalbeszélgetést (na jó, valójában konferenciát), ahol megállapították, hogy nem tudnak vele mit csinálni.

Szóval, fokozva kicsit a költői kérdésekkel megalapozott demagógiát, ami az utolsó bekezdésekben mindig nagyon csábító, jó volna, ha felébredne Csipkerózsika, mert a mi pénzünkből tartjuk fent, és jó volna, ha minket képviselne. Nincs semmi hasznunk abból, hogy nemzetközi vizeken sikeres a hatóságunk, mert nem az a feladata, hogy mórikálja magát, hanem az, hogy a távközlésben biztosítsa az egészséges versenyt, éspedig nem más, hanem a mi, a fogyasztók érdekében.

Punktum.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr691601638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása