Hozzászólások: 1
2009.12.03. 11:56 Sávos

Az előfizetések számában októberben utol is érte a vezetékes előfizetések bármelyikét, ugyanis mobilos internetelérésből 800 000, kábelesből 763 000, xDSL-ből pedig 807 ezer van (és csökken). Hajóvonták találkozása: tilos.

Az ilyen számsorolásról nekem mindig a régi rádiós vízállásjelentés jut eszembe, de sebaj. A lényeg, hogy azért nem annyi az az az annyi, ugyanis rengeteg élettelen mobilelőfizetés van, amin a megfigyelt hónapban (októberben) nem történt adatforgalmazás. A valóban használt mobilos előfizetések száma sincs már messze az xDSL-től vagy a kábelestől: 627 000.

Ez azt jelenti, hogy még 80000 újabb előfizető, és a mobilinternetezők száma el fogja érni az összes internetező egyharmadát. Ez nagyon nagy szám, amire a fejlesztőknek tekintettel kell lenniük.

A mobilinternet esetén ugyanis – mint nagyon rég, a modemes internet idejében – újra fontos tényezőjévé válik egy-egy oldal mérete a felhasználói élménynek. Szerintem kevesen kockáztatnák meg, hogy a látogatóik egyharmadát elveszítsék.

Kérdés, hogy hogy alakul a mobil jövője.

  • Elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy csökkenő ár mellett növekszik a minőség (magyarul: javul, a minőség nem tud növekedni). Ebben az esetben az előbbi hatás végül elhanyagolható lesz.
  • A másik az, amit eddig láttunk, hogy nem nagyon van változás, se az ár, se a minőség szintjén – sőt, az utóbbi a nagy bevezető akciók után romlott. Kevesebbet adnak és szigorúbb feltételek mellett a korábbi árakon.

Mivel a vezetékes internettel ellentétben a mobil internet piacán valódi verseny van, legalábbis olybá tűnik, nem várható, hogy olyan erőszakos szabályozással tudná az állam csökkenteni az árat és javítani a minőséget. Akkor viszont marad a jelenlegi trend, hogy alig változik a minőség, csak az ár növekszik.

Szép jövő. Az viszont kétségtelen, hogy a mobilnet nagyban hozzájárul az internetpenetráció növeléséhez – bár nemigen számítják bele. Így ugyanis összesen 2.4 millió internethozzáféréssel számolhatunk.

Továbbra is azt gondolom, hogy mobilnetet, amíg ez marad a forgatókönyv, csak kiegészítőnek érdemes vásárolni. Valamint azt, hogy a tartalomszolgáltatóknak mosmtár számolniuk kell a lassú internetezőkkel.

Itt található az NHH jelentése: http://nhh.hu/dokumentum.php?cid=21749

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr341570880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.16. 12:51:45

A mobilinternet a legnagyobb átverés. A sebessége legalábbis a T-mobilenál 20 kb/s körül van a beigért 7,2 M helyett. Sokkal szarabb mint a valamikori betárcsázós modemes vonal, az ADSL-nek meg vizet sem visz. A szerződési feltételek rettenetesen előnytelenek és akkor sem tudsz kilépni a szerződésből ha nem müködik a szolgáltatás.
Az ügyfélszolgálat nulla. Inkább háromszor annyi pénzért müködőképes internetet más szolgáltatónál mint mobilinternetet a T-mobile-tól.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása