2009.11.05. 10:25 Sávos

A legfrissebb adatok szerint szeptemberben már csak 60 000 volt az ADSL-es internet-előfizetések előnye a kábeleshez képest. Lassan olvad a két vezetékes közti különbség, de mindkettő mozgásban van: a kábeles növekszik, az ADSL csökken.

Már idén utolérhetik a kábeles előfizetések az xDSL-esek számát, miközben a mobilnet is megállíthatatlanul terjeszkedik. A mostani számok mellett év végére akár az egyenlő arányt is elérhet a különféle vezetékes és a vezetéknélküli előfizetések aránya – de a mostani tendenciák alapján jövő nyárra mindenképpen.

Ennek az eléggé alábecsült változásnak – jövő nyáron minden harmadik (magyar) látogató mobilnetes lesz! – minden piaci szereplőnek illene odafigyelnie:
  • a mobilnet lassabb válaszidejű, alacsonyabb sávszélességet használó látogatókat jelent, akiknek biztosítani kellene, hogy gyors oldalak készüljenek (a mobilnet csak kiegészítő – ezt nemrég az Invitel is megerősítette azzal, hogy kiegészítő csomagként kezdte adni vezetékeshez; A mobilnet kevés a web 2-höz?)
  • a relatíve nagy méretű flash animációs bannereket vissza kell cserélni a régi technikákra (igen sajna, gif esetleg a kevésbé támogatott png animáció). Mivel a magyar online hirdetési piac eléggé sajátos tenyészet, valószínűleg nem lesz könnyű megértetni vele a változtatás szükségességét.
  • és nem ártana végre az NHH-nak feldolgozni a mobilnet sikere fölött érzett meglepődöttségét, és minőségi követelményeket, és a többi hozzáféréshez hasonlóan szigorú feltételeket megfogalmaznia. Ha egyszer hagyják elszaladni a lovat, nem lehet majd megállítani – ha még nem késő. A három technika közül újabban csak a mobilosra szokás panaszkodni.
  • a mobilnetes internetezők új piacot jelentenek a szerzői jogdíjakból élőknek, mert sokkal körülményesebben tudnak nem jogtiszta anyagokhoz hozzáférni (a szolgáltatók akadályozzák a bittorrentet)

Egyébként alant látható az NHH által publikált ábra a vezetékes előfizetésekről.

Nhh vezetékes internet előfizetések, 2009. szeptember

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr441501904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása