Hozzászólások: O
2009.07.10. 16:46 Sávos

Megőrizte vezető szerepét az internetelérések között az ADSL – az internetezők 60 százaléka még mindig különböző DSL-technikákkal kapcsolódik az internethez. Növekedés már csak a fejlődő országokban várható, a fejlettekben erősödik a minőségi verseny. Vajon itthon is?

A hazai felmérések is azt mutatják, tavasz óta nem növekszik az ADSL elérések száma, noha egyelőre nem is csökkennek. Úgy tűnik, a különböző DSL-elérések két szék közé estek. A sokkal egyszerűbben beüzemelhető mobilas elérések (relatíve) alacsony minősége lassan egy szintbe került a belépő szintű DSL előfizetésekével, a következő generációs megoldások viszont lassan terjeszkednek, így azok, akik a velük elérhető digitális tv-re, a különböző VOIP-os megoldásokra, az átlagosnál gyorsabb csomagokra vágynának, kénytelenek inkább más technológiák után nézni (kábel, esetleg FTTH).

Egyébként a globális internethasználatról felmérést készítő Futuresource Consulting szerint a többi fejlődő országban is a minőség (letöltési sebesség) lesz talán a legfontosabb szempont a közeljövőben, és ebben európai viszonylatban szintén elég rosszul állunk: Svédoszrágban 14 Mbps az átlagos sávszélesség, nálunk viszont ennek majdnem csak a negyede, 3,3. Megnyugtatásképpen azért elárulom, hogy az USÁ-ban még kevesebb, 2,7.

Abban, hogy itthon lassan emelkedik az átlagos sávszélesség, szerintem annak is nagy szerepe van, hogy a szolgáltatóknak csak hosszútávon térül meg az akciós ár, így nem érdeke, hogy az előfizetőit magasabb sávszélesség felé csábítsa. Még az is előfordulhat, hogy valaki egy 4-5 éves előfizetési díjért cserébe negyed olyan sávszélességet kap, mint a frissebb előfizetők. Persze nem szabad ezt a konzerváló erőt túlbecsülni, de biztos, hogy létezik (és vannak kivételek is, az Invitel akciójáról például nemrég számoltunk be).

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr921238996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása