2009.06.16. 12:34 Sávos

A gazdasági válság hatására erősen csökkennek az informatikai kiadások, így nemcsak a távközlés van általában nehéz helyzetben, de gyakorlatilag mindenki, aki érintett az informatikában. Az IDC (egy nemzetközi elemző cég) egyik hazai kutatója szerint a szerverpiac sincs a helyzet magaslatán.

Bár nem lehet tudni, hogy az informatikai költségek lefaragása vajon az első vagy az utolsó lépések egyike-e a vállalati megszorítások között, de hogy eléggé elterjedt, az biztos. Pedig vannak területek, ahol a működőképességet is veszélyeztetheti egy át nem gondolt költséglefaragás, de úgy látszik, hogy szervereket nem tartják kritikusnak a vállalkozások, mert az elmúlt negyed évben az eladott szerverek száma 20%-kal, a belőlük származó bevétel viszont 60%-kal csökkent (az IDC szerint). A két szám közti különbség azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy alaposan csökkenthettek az árak, mivel jóval nagyobb mértékben csökkent az eladásokból származó bevételek mennyisége, mint az eladott eszközöké.

Persze lehet, hogy nemcsak azért csökken az eladott gépek száma, mert a vállalatok inkább halogatják a korszerűsítéseket, hanem elképzelhető, hogy a különböző virtualizációs megoldásokat választják a saját megoldások helyett. Ezt egyébként említi az IDC jelentése is (amiről egyébként az itcafé tudósította a nagyérdeműt), bár inkább mint jövőbeli tendenciát. Pedig elterjedtebb, mint gondolnánk.

Az persze beszédes tény, hogy eközben egyedül a kormányzati szektor nem szorított a gyeplőn, bár lehet, hogy ezúttal igaza is van, mert az informatikai beruházások általában megtérülnek. Egy gyorsabb Ügyfélkapu például több ügyfelet, nagyobb e-ügyintézési kedvet, és hosszú távon nagyobb megtakarítást jelenthet (kevesebb tisztviselő, kisebb fizetések és közterhek, kisebb irodák fenntartása stb.) 

Persze a tapasztalat az, hogy itthon pont ez az utolsó lépés szokott elmaradni - például az egyetemek áttérése az online ügyintézésre nemhogy csökkentette volna az ügyintézői állások számát, hanem még növelte is. 

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr141188614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása