Hozzászólások: 2
2009.10.05. 17:18 Sávos

Van olyan felmérés, amiben világszinten is benne vagyunk az első 20-ban. Nem az öngyilkosságok számára gondolok, abban sokkal előrébb vagyunk, hanem a szélessáv minőségére. A Speedtest.net oldal adatai alapján még az USA-t is megelőzzük benne. A felmérés persze megkérdőjelezhető, engem inkább az a feltételezés/tény ragadott meg, hogy a jelen online alkalmazásaihoz 3,75 Mbps-os sebesség kell. Mobilos elérésekben fehér holló ilyen gyorsaság.

A Speedtest.net segítségével az internetkapcsolatok sebességét lehet megmérni. Mivel a site-ot igen sokan használják, az adatbázisa alapja lehet egy szélesebb felmérésnek, amit egy egyetemi kutatókonzorcium ki is használt. A 66 ország 24 millió adatát felhasználó felmérés eredménye a szélessáv iránt érdeklődőket biztos nem lepi meg: a világ leggyorsabb internetelérésével Dél-Korea büszkélkedhet, a legrosszabbal pedig Nigéria szégyenkezhet (de náluk legalább van). Mi valahol az első harmadban vagyunk a 19. helyezésünkkel. igaz, ha ezt az eredményt összevetjük a penetrációs adatainkkal, sajna a 40. helyre esünk vissza.

Viszont, és ez a lényeg, a felmérésből annyi megtudható, hogy a kutatók szerint a jelen webes alkalmazásaihoz elengedhetetlen a legalább 3,75 Mbps-os letöltési, és az 1 Mbps-os feltöltési sebesség. Tekintsünk el attól, hogy eléggé légből kapottnak tűnik ez az érték, mert érdekesebb összevetni a mobilos internetelérések nyújtotta lehetőségekkel, lévén lassan a magyar netezők negyede úgy netezik.

Ők vajon a jelenben vannak? Vagy visszaléptek a múltba?

Mondanom se kell, hogy a válasz az, hogy valószínűleg visszaléptek. A mobilos elérések ugyanis csak szerencsés esetben esnek ebbe a magas tartományba, mert a legtöbb szolgáltatónál ígért 7,2 vagy 3,1 Mbps-os maximális sebességet csak ideális körülmények között (kb. ha piros hó esik) lehet velük elérni. Ha jól tudom, a 7,2-t egyelőre csak a fővárosban, szabadtéren, ami (főleg az utóbbi) eléggé leszűkíti a szerencsés felhasználók körét.

A vizsgálatot az is nehezíti, hogy nagyon kevés az adat, az Indexnek volt egy mérése majdnem két éve, de az valószínűleg már nem túl aktuális, a szogláltatók és a Nemzeti Hírközlési Hatóság viszont csak lefedettségi adatokat publikál, minőségit nem. De az Index méréseinek átlaga nagyvárosban úgy 1,3 Mbps lehetett lefele, felfele 150 kbps. Ha mondjuk a magyar hálózat az elmúlt években megkétszerezte az elérhető sávszélességet, még akkor is alatta vagyunk a kutatás által a jelen internetéhez szükségesnek nevezett 3,75-nek, ráadásul vagy 40%-kal.

Jó volna egy népi mozgalom az ellenőrzésekre, mert a mobilnet emiatt még mindig eléggé zsákbamacska. Egyébként nekem is van, szóval nem a konzervativizmus beszél belőlem, csak az aggodalom, hogy az alacsonyabb sávszélességű mobilinternet befagyasztja az online fogyasztói szokásokat.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr601429506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tacsi 2009.11.12. 22:21:00

Letöltésinek csak 1 Mbps, feltöltésinek 3,75? Ez fordítva még nem is akkora hülyeség, de így...

Sávos 2009.11.13. 09:40:38

aha, elütés volt, kössz, javítottam.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása