Hozzászólások: O
2009.01.21. 15:15 Sávos

Egyre több panaszt hallani azoktól a mobilnetelőfizetőktől, akik elhitték, hogy a mobilnet felválthatja a vezetékest. Az a helyzet, hogy a videómegosztók korában gyakran még az asszimetrikus DSL vagy kábeles elérések se garantálják a zökkenőmentes netezést. Ehhez képest tovább emelkedik az előfizetők száma.

Aki csak élvezi a videómegosztókat, talán nem tudja, hogy egy-egy videó feltöltése akár egy-másfél órás procedúra is lehet, ami alatt kínszenvedés bármi más internetes tevékenységgel kísérletezni, mert hiába a relatíve magas letöltési sebesség, ha a feltöltési gyakran a 2-300 kbps-ot se éri el. Azt nem állítanám, hogy a jövőben mindenki videókat fog feltölteni, de azt igen, hogy általában véve az internetes szolgáltatások még mindig egyre nagyobb sávszélességeket igényelnek.

Emiatt a mai mobiltechnikák nem tudják felvenni a versenyt a helyhezkötött elérésekkel, legfeljebb kiegészítő előfizetésként állják meg a helyüket. Ráadásul a technológiájukból következően épp abban teljesítenek a legrosszabban, ami pedig egyre fontosabb: az egyenletességben. A mai internet működése se kifejezetten multimédiára van kihegyezve (sőt, mivel minden adatot egyenrangúan kezel, sokan azt mondják, egyenesen multimédia-ellenes), de a mobil megoldásokhoz képest még mindig egyenletesebb adatfolyamokat tud produkálni, mint a hektikus mobilelérések.

Mondok egy példát: a levélolvasást csak akkor kezdjük meg, ha a teljes levél megérkezett. A leveleknek mindegy, hogy milyen szünetek vannak az adatdarabok (csomagok), karakterek érkezése között: a felhasználó megvárja míg lejön, és nem próbálja betűnként olvasni. Az iPhone 3G-s mobilelérése például pont olyan jó levelet olvasni, mint egy asztali számítógép helyhezkötött kapcsolata. Viszont amikor YouTube-videókat szeretnénk nézni vele, nagy csalódás: a videónézés folyamatos, ritmikus adatáramlást igényel, arra viszont a mobilnet eleve nem alkamas, még akkor se, ha történetesen 7 Mbps felett van a sávszélessége. 

És ha a technológiai korlátok önmagukban nem volnának eléggé kegyetlenek, a szolgáltatók azok: az egyetlen szolgáltató, aki korábban hajlandó volt adatkorlát nélküli internetelérést árusítani, nemrég minden feltűnés nélkül visszatáncolt. Noha korlátlannak nevezi a csomagjait, és eredetileg az is volt, újabban minden 5 GB feletti forgalmat generáló felhasználót megbüntet. Figyelmeztetés nélkül lecsökkenti a sebességüket az adott hónap végéig az őskőkorszaki 60-200 kbps-os sávba. Ez a sebesség már levélolvasáskor is komoly kihívás. 

Úgyhogy aki még hezitál, ha teheti, mondjon nemet. Egy-két évig még biztos, hogy csak akkor érdemes mobilnetre előfizetni, ha van a háttérben egy biztos, vezetékes kapcsolatunk, amik ráadásul egyre olcsóbbak. 

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr10893571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása