2010.01.08. 10:15 Sávos

Mi várható idén az internet-szolgáltatások terén? 1. tovább hanyatló ADSL és kábel, 2. erősödő mobilinternet, 3. erősödő optikai előfizetések, 4. üzleti szegmenshez fordulás.

Hanyatló vezetékes

A tavalyi havi jelentésekből pontosan kirajzolódott az ADSL és kábeltévés internet hanyatlásának ábrája. Ha a trendnek nem változnak, egyre kevesebben fognak “fantáziát” (értsd: könnyű kereseti lehetőséget) látni az ilyen internetelérésekben. A folyamatot persze lassítani fogja jó néhány tényező, például az előfizetői tehetetlenségi erő, ami miatt sokan 5-10 éves árakat adnak mai szemmel nagyon-nagyon gyenge szolgáltatásokért; a hűségszerződések is késleltetik a katasztrófát; valamit várhatóan a mobilinternettel kapcsolatos visszásságok miatt csalódott előfizetők egy részének a visszacsorgása a vezetékes megoldásokhoz. Az új vezetékes technológia, az üvegszál a lakásig (FTTH) ugyanis túl lassan fejlődik még.

Összegezve a vezetékes előfizetések terén előfordulhatnak még meglepetések (stagnálás, enyhe növekedés), csak ki kell várni.

Erősödő mobilinternet

Kétségtelen, hogy a tavalyi év szenzációja lett a mobilinternet, év véggére majdnem a magyar előfizetők egyharmada internetezett mobilos modemekkel, és bár nagyon sok a minőségi panasz, és relatíve magas az ár, a növekedés egyelőre megállíthatatlannak tűnik.

Én a minőségi panaszok miatt számítok némi csökkenésre, de minden valószínűség szerint megmarad a növekedési tendencia.

Sajnos a vezetékes előfizetésekkel valóban versenyképes LTE-ről itthon még nem sokat hallani – ahogy egyébként a világ többi részén se (Svédországot leszámítva). A szolgáltatóknak nem áll érdekükben egyelőre a drága technológia-váltás, nyilvánvaló, hogy amennyit csak tudnak, ki fognak termelni a 3G-ből, hogy visszahozza a belefeccölt pénzeket, és csak az utolsó pillanatban fognak váltani LTE-re.

Erösödő optikai internet

Itthon – amennyire tudni lehet – egyelőre csak a T-Com kezdett optikai hálózatbővítésbe/építésbe, és mivel a költségei nagyon magasak, nem valószínű, hogy lesz versenytársa. Emiatt árversenyre aligha számíthatunk, mondhatni, annyit kér érte, amennyit nem szégyell, de mivel a közgondolkodás egyre kevésbé tartja naprakésznek a DSL-t, lesz előfizetői bázisa a növekedésnek. Persze csak enyhe növekedésről beszélhetünk.

Ráadásul – állítólag – konzervatív kormányunk lesz, és a konzervatívok – állítólag – kevésbé szeretik a versenykorlátozást, nem valószínű, hogy a Nemzetközi Hírközlési Hatóság bármit is tehet a monopólium kialakítása ellen. Jó példa erre Németország, ahol az Unió fenyegetései és vizsgálatai ellenére konzervatív kormányzati ellenszéllel sikerült a német anyavállalatnak egyeduralkodóvá válnia az üvegszálas infrastruktúrájával. De mivel itthon a politika nem kiszámítható elvek mentén működik, lehet, hogy éppen a konzervatív kormány fog gátat szabni a szó szerint és átvitt értelemben is a fű alatt folyó monopóliumépítésnek. Ugyanis a németeknél a T-Com hazai, nálunk viszont nemzetközi karvalytőke.

Úgyhogy optikai internet terén kicsit bizonytalan minden jóslat.

Üzleti szegmens a célkeresztben

Mivel a vezetékes üzletág hanyatlik, az árverseny pedig nagyrészt a szabályozásnak köszönhetően minimálisra nyomta a lakossági szolgáltatásokon kereshető profitrátát, marad a sokkal kevésbé árérzékeny vállalati szféra a szolgáltatóknak. Hogy mást nem mondjunk, az üzleti szféra még mindig ragaszkodik a vezetékes telefonhoz, nagyrészt persze azért, mert – elég képmutató módon – mi, fogyasztók, még mindig azt tekintjük a megbízhatóság szimbólumának.

Az első fecske talán a GTS-Datanet volt, aki nyíltan kimondta, hogy hanyagolni fogja a lakossági szférát, és inkább az üzleti szegmenst célozza meg. Idén aztán az Invitel is nagy elánnal eredt az vállalkozások nyomába: indult hostolt szoftver-mint-szolgáltatás, innovációs pályázat stb.

Csakhogy a válság itthon elsősorban a fizetési morált tépázta meg, a körbetartozások miatt sok vállalat csak nehézkesen, megkésve fizet – úgyhogy mostanában ez a szegmens se tejjel-mézzel folyó Kánaán. Persze úgy tűnik, lehet reménykedni, elindultunk kifele a gödörből. Ezt már csak egy választás utáni politikai nagy paraszolvenciával lehet elrontani.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr481656184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása