2009.08.23. 16:51 Sávos

A Nemzeti Hírközlési Hatóság nyilvánosságra hozta az elmúlt félév mobilinternetes adatait, amit ismét kötelességemnek érzek összefoglalni, mivel egyre nagyobb szeletet hasít a mobilos net az internetszolgáltatások között. Már a magyar netezők negyede használ mobilinternetet vezetékes helyett. Vagy mellett.

Az összes mobilnetes elérés száma (2009. július): 673 000, de ebből csak 532 000 forgalmazott adatot.

Az összes internetelérésnek (amiből a vezetékes: 1 623 000) ez nagyjából a negyede, ami jelentős szám, nem véletlen, hogy az NHH felvette a figyelt jelenségek köré. A kábeltévés internetelérésekhez hasonlítva még jelentősebbnek tűnik (kb. 800 000 kábeles előfizetés van), tekintve, hogy a mobilos előfizetések havi 3-5 százalékkal növekednek, míg a kábelesek már csak 1-2 százalékkal. Sajnos – még mindig – nem tudjuk, hány mobilos internetelőfizetés számíthat kiegészítőnek.

A növekedéssel arányosan csökken az egy előfizetőre eső adatforgalom, júniusban éppen 1,5 GB volt. Ez arra utal, hogy az átlagos internethasználó mobilon is csak leveleket néz, iwiw-et és néhány hírforrást. Annál többre ez a mennyiség ugyanis nem elég, úgyhogy nyugodtan kijelenthető, hogy a mobilnet megkövesíti a magyar internetezési szokásokat.

Érdekes egyébként, hogy a Vodafone ügyfelei az arányuknál (kb. az összes 28 százaléka) jóval nagyobb arányú adatforgalmat bonyolítanak, még akkor is, ha év eleje óta alaposan lecsökkent a Vodások forgalma, nyilván a korlátlan csomagok megszüntetése miatt.

Itt található az NHH remek táblázatos összefoglalója.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr611332941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása