2010.02.05. 09:52 Sávos

A Vodafone tegnap tesztelte a sajtó jelenlétében a manapság szokásos legnagyobb mobilinternet sebességének a tízszeresét és tudó hálózatát. Nem 4G, csak 3,5G, de a miénk. 


Kelet-Európában először nálunk érhető el ilyen nagy sebességű és gyors válaszidejű mobilinternet, a szerencsés kerület polgármestere szerint elsősorban azért ott, hogy az uniós elnökségünk idején idelátogató politikusok és üzletemberek kényelmesebben internetezhessenek. Választások idején még erősebben csábítják az embert a demagóg közhelyek, különösen, ha idegenfóbiával is kombinálhatók, de akkor is. Lehetett volna legalább úgy fogalmazni, hogy azoknak készült, akik ott járnak, és kész.

A rendkívül naprakész Wikipedián már meg is jelent a magyar bejelentés a HSPA+ szócikk alján, ahonnan kideríthető, hogy a technológia a mai harmadig generációs finomításán alapul, nem pedig 4G, ami többé-kevésbé azt is jelenti, hogy biztosan zsákutca. Persze tudom, hogy az előfizetőket ez nem érdekelné, ha gyorsabb lesz tőle a mobilnetjük, de érdemes azért tudatosítani, hogy borzasztóan törékeny rendszerről van szó, már a cellák első felétől kifele lassul a sebeeség, azt viszont még a szakmai zsargontól hemzsegő szócikkből se tudtam kideríteni, hogyan bírja az egyidejű kliensek terhelését - nyilván nem változtat a HSPA alapjain, tehát valószínű, hogy rosszul.

A 4G-s megoldások a HSPA-val ellenben már egy-az-egyben IP-alapúvá teszik a teljes rendszert, ami nagyon lerövidíti a válaszidőt és megnöveli az átviteli sebességet is. 

Úgyhogy bármilyen gyors, a mobilinternet rákfenéjét, az egyidejű felhasználók okozta minőségromlást nem küszöböli ki, inkább tekinthető áthidaló megoldásnak, mint valódinak.
 

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr291731081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása