2009.11.25. 17:44 Sávos

Másfél éve van az Unió tagállamainak, hogy hazai keretek között hatályba létessék azokat a fogyasztóvédelemmel és piacszabályozással összefüggő Uniós keretrendszert, amelyeket kedden hagyott jóvá az Európai Parlament.

Egyelőre túl sokat nem lehet tudni a szabályokról, a sajtó két fontosabb részletet emelt ki: egyrészt törvény fogja szavatolni, hogy csak nagyon indokolt esetben lehessen korlátozni a fogyasztók internetes hozzáférését, illetve azt, hogy a számhordozásnak egy nap alatt meg kell történnie.

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke még kiemelte, hogy az egységes szabályozás átjárhatóbbá teszi a tagállamok határait, és ezzel növeli a régió versenyképességét. Könnyebbé fog válni a rádiós spektrummal való gazdálkodás, ami valószínűleg már a jövő vezetéknélküli hálózatainak készíti elő a terepet. Például a WiMax-nak vagy az LTE-nek.

Magyar szemmel nézve egyébként a rádiós spektrumokkal való gazdálkodást leszámítva nem tűnnek túlságosan előremutatónak a keretrendszerből kiemelt elvek: a jelenleg hatályos törvény is szavatolja például a fogyasztó jogait, csak a törvény értelmezésével vannak problémák. Éppen tegnap volt szó arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal büntetett a korlátozásért (na jó, egészen pontosan azért, mert a fogyasztókat megtévesztő hirdetésekben egyáltalán nem esett szó róluk), ahogy arról is, hogy az NHH kifogásolta a UPC “hálózatkezelési” politikáját (ami magyarul annyit tesz, hogy lassítják a peer 2 peer forgalmat, már ha tudják, mert persze egyre többen használnak titkosított peer 2 peer-t).

Egyelőre nincs mit mondani, meglátjuk, mi lesz. A távközlés rendkívüli sebességgel változó terület, a szabályozás általában túlságosan lassú ahhoz, hogy lépést tartson vele.

Itt van az NHH közleménye.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr201552071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2009.12.16. 12:53:33

A mobilinternet a legnagyobb átverés. A sebessége legalábbis a T-mobilenál 20 kb/s körül van a beigért 7,2 M helyett. Sokkal szarabb mint a valamikori betárcsázós modemes vonal, az ADSL-nek meg vizet sem visz. A szerződési feltételek rettenetesen előnytelenek és akkor sem tudsz kilépni a szerződésből ha nem müködik a szolgáltatás.
Az ügyfélszolgálat nulla. Inkább háromszor annyi pénzért müködőképes internetet más szolgáltatónál mint mobilinternetet a T-mobile-tól.

Sávos 2009.12.16. 13:01:02

Ebben egyetértünk :)

Spocok 2009.12.29. 11:32:15

@helota: A Pannon se kutya."20 kb/s körül van a beigért 7,2 M helyett"Jó ha 10 Kb/s,amikor épp nem dob ki a netről!!!!!Már csak egy hét ez a szar,és lejár.Inkább a vezetékes!
Spocok

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása